Arki, Kauneus, Kosmetologin Palsta, Vieraskynäilyt

Aurinko vanhentaa ihoa – kuinka voin suojautua auringon haitallisilta säteiltä?

Aurinko vanhentaa ihoa.

Ihanaa, kun tänä kesänä aurinko paistaa oikein olan takaa ja lämpö hellii meitä. Aurinko tuo mielet positiivisiksi ja hymyn huulille. Mutta auringolla on myös ”varjopuolensa”. Aurinko on yksi pahimmista vanhentavista tekijöistä, eikä kukaan saa aikaa pysähtymään. Tässä postauksessa käsittelen ihon vanhenemista, auringon vaikutusta ihoon, sekä annan vinkkejä loppukesän aurinkoisia ilmoja varten. 

Ihomme elää kanssamme ja muuttuu siinä samalla. Ymmärtämällä miten iho vanhenee, voimme jossain määrin vaikuttaa asioihin, jotka vanhentavat ihoa. Jos siis muutat toimintatapojasi terveellisempään suuntaan, voit vaikuttaa ja jopa päihittää muutaman ihon pahimman vihollisen.

Arviolta jopa noin 80% ihon vanhenemisen merkeistä johtuu auringosta. Auringon vaikutuksen voi nähdä jo vähän yli 30-vuotiaan ihossa. Aurinkoon emme pysty vaikuttamaan. Se joko paistaa tai ei, mutta siihen, miten altistamme itsemme UV-säteilylle ja miten suojaudumme auringolta, voimme vaikuttaa. Auringon aikaansaamaa vanhenemista kutsutaan valovanhenemiseksi.

MAINOS: www.Butik-O.fi - Luonnonkosmetiikka & ekosiivoustuotteita.
Luonnonkosmetiikkaa ja ekosiivousaineita

Aurinko heikentää ihon kosteuden sitomiskykyä sekä heikentää ihon elastaani- ja kollageenisäikeitä. Tämä tarkoittaa siis suomeksi sitä, että iho paksuuntuu ja menettää kimmoisuutensa sekä kuivuessaan juonteet ja rypyt korostuvat. Aurinko aiheuttaa myös pigmenttimuutoksia, joista haitallisimpia on melanooma eli ihosyöpä.

Vanhentuessamme ihomme muuttuu ulkoisista tekijöistä huolimatta. Jo 30-40-vuotiaana aineenvaihdunta kropassamme hidastuu ja tämän takia kimmoisuus alkaa luonnostaan vähentyä. Iholla on tietty vanhenemispiste. Se tarkoittaa sitä, että ihon oma kyky korjata itseään haitallisilta tekijöiltä hidastuu ja heikentyy. Näitä haittatekijöitä ovat mm. stressi, aurinko, tupakka ja alkoholi.

Kaikkia vaurioita ei siis kehossa enää korjaannu, vaan soluja kuolee enemmän kuin uusiutuu. Tämän takia on hyvä suojautua auringolta vaatteilla ja aurinkosuoja tuotteilla. Myös antiage-tuotteisiin on syytä panostaa n. 30 ikävuoden jälkeen. Antiage- tuotteilla vaikutetaan ihon tehokosteutukseen, kirkastamiseen, elvyttämiseen, kiinteyttämiseen ja korjaamiseen.

Kun ylitämme 40 vuoden iän, estrogeenin eli naishormonin tuotanto elimistössämme vähenee. Iho muuttuu iän myötä ohuemmaksi, hauraammaksi ja veltommaksi. Mitä enemmän ikää saamme, sitä enemmän ihomme tarvitsee ulkopuolelta tulevaa kosteutusta. Ikääntyessämme myös auringon vaikutuksesta iholle ilmestyy helpommin pigmenttimuutoksia, kuten maksaläiskiä. Toki myös vaihdevuosien hormonaaliset muutokset vaikuttavat pigmenttimuutosten syntyyn.

Mitä siis yli 30-vuotiaat voivat tehdä taistellessaan ikääntymistä ja valovanhenemista vastaan näin kesähelteillä?

Tässä sinulle muutama vinkki muistilistaksi:

  • Vältä suoraa auringossa oleilua. 
  • Suojaa iho auringolta (Vaatetus, aurinkosuojatuotteet vähintään spf 30, uv-säteiltä suojaavat aurinkolasit)
  • Jatka säännöllisiä ihonhoitorutiineita, mutta tarkista että puhdistustuotteet ja kasvovedet ovat tehokkaasti kosteuttavia ja voiteet sekä seerumit täyteläisiä, rauhoittavia ja suojaavia.
  • Kuori ihoa säännöllisesti. Iho uusiutuu nopeammin, kun ihon pinnalta poistetaan kuollut ihosolukko kuorinnan avulla. Kuorinnan avulla myös pienet pintajuonteet tasoittuvat.
  • Panosta yöhön!!! Yöllä iho uusiutuu nopeammin, kuin päivällä. Yöksi siis kaikki tehotuotteet kasvoille.
  • Valitse auringosta tai solariumista saadun rusketuksen tilalle joko suihkurusketus tai itseruskettavat tuotteet (Tutustu tästä Butik-O:n aurinko- ja rusketustuotteisiin)
  • Terveelliset elämäntavat (Näistä kirjoitin edellisessä Kosmetologin palstan postauksessa)
  • JUO VETTÄ Väh. 2 litraa päivässä
  • Käy kosmetologin kasvohoidossa väh. 4x vuodessa aina vuoden ajan vaihtuessa.
  • ANTIAGE-TUOTTEET KÄYTTÖÖN AKTIIVISESTI!

Helteistä elokuuta ihanille lukijoille!

-Kosmetologisi Hanna-

Vastaa