Ekosiivous, Tuotteita testissä

Testissä ekologinen pyykkiraaste

Sain Butik O:hon myyntiin Pipi’s Creationsin ekologista pyykkiraastetta ja pääsin testailemaan sitä ekan kerran jo  ennen juhannusta, ja olen käyttänyt pyykkiraastetta nyt parisen viikkoa hyvin monenlaisen pyykin pesuun.

Aluksi kokeilin sitä pelkälle lakanapyykille, mutta myöhemmin olen pessyt sillä 12v. pojan ulkona likaantuneita vaatteita, koiran pedin, mattoja ynnä muuta ja aina on tullut puhdasta.

Pyykkiraaste sisältää vain ja ainoastaan ekologista luonnonaineita eli kookosrasvaa, lipeää ja vettä ja se poistaa tehokkaasti silti jopa rasvatahratkin!

Pyykkiraastetta on kolmen kokoisissa pusseissa 100g, 250g ja 500g ja sen voi annostella ihan sellaisenaan pesukoneen pesuainelokeroon (kuten minä tein) tai halutessaan sen voi liuottaa pieneen määrään lämmintä vettä ja laittaa koneen sisään esim pesupallossa.

MAINOS: www.Butik-O.fi - Luonnonkosmetiikka & ekosiivoustuotteita.
Luonnonkosmetiikkaa ja ekosiivousaineita

Saapa siitä aikaan hyvän yleispuhdisteenkin liuottamalla sitä veteen ja laittamalla suihkepulloon.

 

Miksi koen myrkyttömän pyykinpesun niin tärkeäksi?

Ensinkin aloin miettimään näitä jätevesiasioita ihan uudelta kantilta, kun me muutettiin syksyllä tänne uuteen kotiin Isoluodon saareen Särkisaloon. Aikaisemmin en ollut tullut ajatelleeksi niin tarkkaan, että minne kotimme jätevedet menevät ja mitä ne siellä aiheuttavat.

Täällä uudessa kodissa meillä on imeytyskenttä jätevesille ja taloa ostaessa tuli tutkittua sen pohjapiirrosta sekä toimintaperiaatetta, jonka jälkeen on jätevesiasiatkin ollut enemmän mielessä kuin aikaisemmin, ja tiedostan, että pitäisi käyttää luonnollisia pesuaineita jottei imeytyskentän bakteerit, ne pikku kaverit jotka hoitavat puhdistustyön, vahingoitu.

Maahanimeyttämössä puhdistus perustuu biologiseen toimintaan maaperässä. Bakteerit ja pieneliöt käyttävät jäteveden sisältämää kuormitusta ravintonaan ja samalla jätevesi puhdistuu. (Lähde).

Maassa olevat ja siihen muodostuvat mikrobit “syövät” pois lika-aineita jätevedestä ja jätevesi puhdistuu. (Lähde).

Jotta siis voisimme nauttia mahdollisimman pitkään imetyskentästämme ilman huoltoja, täytyy pesuaineidenkin olla mahdollisimman ekologisia. Imeytyskentän käyttöikä on keskimäärin n. 15 vuotta jonka jälkeen pitää joko kaivaa uusi imeytyskenttä toiseen paikkaan tai kaivaa vanhasta tukkeentuneet imeytyssorat ynnä muut pois ja vaihtaa ne uusiin. Akuuttina ensiapuna voi toki tilata myös imeytyskentän huuhtelun, mutta tällä saa yleensä lisää käyttäaikaa vain joitakin kuukausia. Kummassakin tapauksessa puhutaan joka tapauksessa sadoista tai tuhansista euroista joten imeytyskentäbakteereista ja mikrobeista kannattaa pitää hyvä huoli, jotta imeytyskentän huoltoväli olisi mahdollisimman pitkä. Vahvat puhdistus- ja pesuaineet tappavat ja vahingoittavat näitä bakteereja ja mikrobeja sekä vähentävät niiden toimintatehoa ja imeytyskentän ikää.

Siivousaineet kuormittavat ympäristöä elinkaarensa kaikissa vaiheissa. Siivousaineet koostuvat useista erilaisista raaka-aineista. Valmisteen pesutehoon vaikuttavia aineosia kutsutaan tehoaineiksi ja säilyvyyteen, ulkonäköön ja tuoksuun vaikuttavia aineita apuaineiksi.

Puhdistusaineiden raaka-aineet ovat usein öljypohjaisia eli ne on valmistettu uusiutumattomista luonnonvaroista. Käyttö ja käytöstä poistaminen aiheuttavat päästöjä veteen, ilmaan ja maaperään. Jotkut puhdistuskemikaalien sisältämät tehoaineet ovat myrkyllisiä, ja ne voivat kertyä eliöihin ja rikastua ravintoketjuissa. Kemikaalit sisältävät myös vesistöjä rehevöittäviä ainesosia.

Puhdistusaineilla ja muilla kemikaaleilla on myös terveysvaikutuksia. Ihminen altistuu ympäristön kemikaalille suun ja ihon kautta sekä hengitysteitse. Altistumista voi tapahtua työpaikalla ja kotona käytettäessä esimerkiksi kosmeettisia valmisteita, maaleja, pesuaineita ja pakkauksia. Altistumme kemikaaleille myös ravinnosta ja epäsuorasti ympäristöstä ilmasta, vedestäja maaperästä. Koska monet kemikaalit eivät hajoa jäteveden puhdistusprosessissa, niitä kertyy vesistöihin, pohjavesiin ja edelleen juomaveteemme tai ravintoomme, kuten kaloihin (Lähde).

Asumisessa muodostuvat jätevedet sisältävät erittäin runsaasti ravinteita, orgaanista happea kuluttavaa ainetta ja suolistobakteereita. Fosforia on puhdistamattomassa jätevedessä yli tuhatkertainen ja typpeä yli satakertainen pitoisuus luonnontilaisiin oja- ja järvivesiin verrattuna. Jätevesillä on vesistöön joutuessaan pieninäkin määrinä voimakas rehevöittävä vaikutus. Rehevöityminen näkyy levätuotannon lisääntymisenä ja lopulta sinileväkukintoina. Purkuojiin muodostuu helposti rihmalevästöä tai jätevesisientä.

Orgaaninen aines yhdessä jätevesien sisältämän ammoniumtypen kanssa kuluttaa happea. Jos laimeneminen on heikkoa, pienet ojat ja purot saattavat mennä hapettomiksi ja muuttua haiseviksi. Orgaanisenkin aineen määrää on tämän takia vähennettävä. Ammoniumtypen vähentäminen onnistuu parhaiten erottelemalla vessavedet muista talousvesistä. Myös fosforista pääosa poistuu erottelun avulla (Lähde).

Ekologisiksi mainostetut pyykinpesuaineet eivät aina ole ihan niin ekologisia kuin väitetään eikä varsinkaan kovin tehokkaita (Lähde)!

Fosfaatti rehevöittää luontoa ja sitä on käytetty pesuaineissa veden pehmentimenä. Nykyisin sen korvaa zeoliitti ja kumpikin aine on täysin turha Suomen pääasiassa pehmeissä vesissä.

Zeoliitti huuhtoontuu huonosti pois ja ajan mittaan se tukkii niin pyykinpesukoneen, astianpesukoneen, kuin putkistotkin. Tästä minulla on omakohtaista kokemusta, kun jouduimme vanhassa paikassa kaivamaan putkistot auki zeoliitin aiheuttamien tukosten ja tukoksen aiheuttaman putken rikkoontumisen vuoksi.

Kuvassa alhaalla vasemmalla nähtävillä pari isoa kovettunutta vaaleaa zeoliittimöhkyrää, tätä oli koko putken mitalla putken sisässä tukkeentuneena niin paljon, että paikoin vesi ei päässyt läpi enää juuri ollenkaan ja olikin rikkonut putken jolloin vesi pulppusi nurmikolle. Eipä siinä muu auttanut kun kaivaa koko matkalta putki auki ja vaihtaa se uuteen!

 

MAINOS: www.Butik-O.fi - Luonnonkosmetiikkaa & ekosiivoustuotteita.
Luonnonkosmetiikkaa ja ekosiivousaineita

Onneksi nyt löytyy Suomestakin täysin biohajoava pyykinpesuaine joka kaikenlisäksi tehoaa myös tahroihin!

 

Puotimamman blogissa raasteen ensitestaus

Osta raastetta täältä: https://www.butik-o.fi/collections/pyykinpesu

 

Vastaa