Ekosiivous, Tuotteita testissä, Vähän sitä ja tätä

Pyykkietikka puhdistaa puhtaasti

Pyykkietikka puhdistaa puhtaasti

Saareen muuttomme jälkeen olen ollut kiinnostunut luonnonmukaisemmista pesuaineista aivan eri tavalla kuin ennen. Suurin vaikuttaja asiaan on varmasti saaren herkkä luonto ja se, että täällä saaressa meidän käyttövetemme menee suoraan maahan puhdistukentän kautta. Säilyttääksemme puhdistuskenttämme mahdollisimman tehokkaana mahdollisimman pitkään, sekä luontomme mahdollisimman muuttumattomana, on täytynyt pohtia tarkemmin minkälaisia pesuaineita kodin puhdistuksessa käytämme.

Aikaisemmassa bloggauksessa kerroin miten pyykkietikka toimi pesuaineena, kun valmistauduimme uuden saaristokotimme tupareihin. Nyt kerron hiukan mihin kaikkeen muuhun se käy ja minkälaiset vaikutukset sillä on luontoomme.

Pyykkietikka ei kuormita luontoa

Saaren Taika pyykkietikka on markkinoiden ainoa täysekologinen vaihtoehto,  se ei jätä luontoon kemikaalijäämiä muiden puhdistusaineiden tapaan. Alla lainaus heidän sivuiltaan:

Saaren Taian Tuoksuetikat valmistetaan käsin Suomessa 100% luonnollisesta käymisetikasta eikä sen valmistuksessa ole käytetty synteettisestä etikkahaposta valmistettua etikkaa (vinaigre, vinegar).
Tuoksuetikkamme ei sisällä maaperää happamoittavaa rikkidioksidia eikä yliherkkyysoireita aiheuttavia sulfiitteja, joita löytyy joistakin valkoviini (white vinegar) pyykkietikoista.

MAINOS: www.Butik-O.fi - Luonnonkosmetiikka & ekosiivoustuotteita.
Luonnonkosmetiikkaa ja ekosiivousaineita

Tuoksuetikka pehmentää pyykin ja poistaa sähköisyyttä muttei jätä imukykyä heikentävää kalvoa perinteisten huuhteluaineiden tapaan.

Tuoksuetikka ei sisällä perinteisten huuhteluaineiden ja puhdistuaineiden tapaan kemikaaleja, jotka saattavat hengitettynä tai ihokosketuksen kautta olla haitallisia terveydelle.

Tuoksuetikka on pakattu kierrätettävään muovipulloon, jonka voit jättää mihin tahansa muovinkeräyspisteeseen kierrätettäväksi.

Yleisimmin pyykkietikkaa käytetään pyykin huuhteluaineena, jolloin sitä lisätään n. 1-3 ruokalusikallista pesukoneen huuhteluainelokeroon. Pyykkietikan etuja ovat mm. että se ei vähennä pyyhkeiden, rättien ja mikrokuituliinojen imukykyä tavallisen huuhteluaineen tapaan, se on erinomainen aine myös tunkkaisen pyykin raikastajana. Itse käytän pyykkietikkaa aina pestessäni koiramme petivaatteita, tai vähäksi aikaa pyykkikorin pohjalle unohtuneita tekstiilejä. Pyykkietikan tuoksu ei jää kuiviin vaatteisiin, sillä se haihtuu kuivuessaan jättäen jäljelle vain miedon miellyttävän hajusteensa tuoksun.

Pyykkietikka raikastaa tunkkaisenkin pyykin ja kuivattaa paljon huuhteluainetta nopeammin!

Pyykkietikka sopii erinomaisen hyvin myös treenivaatteiden puhdistukseen, sillä se hävittää tunkkaisuuden ja hienhajun tehokkaasti. Todella likaiset treenivaatteet voi ennen pesua liottaa veden ja etikan seoksessa, jota annostellaan n. 0,5dl pyykkietikkaa viiteen desiin vettä ja annetaan liota n. puoli tuntia.

Myös väriä päästäville tekstiileille pyykkietikka soveltuu tavallisen pesuaineen lisäksi ja pesuveteen suositellaankin lisättäväksi silloin n. 1 teelusikallinen pyykkietikkaa ja sen lisäksi käytettäväksi pyykkietikkaa huuhteluaineena sen normaaliin tapaan.

Pyykkietikka poistaa myös hedelmien jättämiä tahroja vaatteista.

Joka kerta, kun käytät pyykkietikkaa huuhteluaineena, puhdistat samalla myös saostumia pesukoneestasi.

Pyykkietikka on mahtava myös ihan puhdistusaineena siellä se mm. poistaa kuulakärkikynän musteen tekstiileistä ja puusta, kirkastaa kaikki kivipinnat ja metallipinnat, poistaa kalkkitahrat kaakeleista, tiskipöydästä, lavuaareista ja vessanpöntöstä. Voit laittaa sitä suihkepulloon pesuaineeksi sekoittamalla yhden osan pyykkietikkaa 9:n osaan vettä.

Etikalla voi myös puhdistaa kahvinkeittimen ja teevedenkeittimen sekä puhdistaa mokkanahan rasvatahroista.

Itse laitan 1 osa etikkaa ja 10 osaa vettä ja kiehautan teenkeittimen tai valutan kahvinkeittimen läpi ja sen jälkeen teen saman puhtaalla vedellä kolme kertaa poistaakseni etikan hajun. Tämä poistaa kaikki kalkkisaostumat ja pinttyneet liat keittimistä. Teen tämän noin joka 50:llä keittokerralla.

Lue tuotetestaajan kommentit Saaren Taika Tuoksuetikoista:

Olen testannut jonkin aikaa kotimaisia ympäristöystävällisiä Saaren Taika Tuoksuetikoita. Tavallisia huuhteluaineita meidän perheessä ei voida tuoksuyliherkkyyksien takia käyttää, mutta nämä tuoksuetikat sopivat meillekin pyykkien raikastamiseen, huuhteluaineen tapaan käytettynä. Saaren Taian Tuoksuetikka ei myöskään vaikuttanut kokeilun aikana haitallisesti esim. pyyhkeiden imukykyyn tai urheiluvaatteiden teknisiin ominaisuuksiin. Itseasiassa pyyhkeet kuivaavat paremmin kuin ennen tuoksuetikan käyttöä. ? Pesukone vaikuttaa nyt raikkaammalta. Erittäin positiivinen kokemus. Kiitos @butiko.fi ☺️? Seuraavaksi kokeilen silitykseen ja siivoukseen. -Piia K.

Tässä muutamia käyttätapoja pyykkietikalle, kiitos, että jaksoit lukea ja toivottavasti sait tästä uusia ideoita luonnonmukaisempaan puhdistukseen 🙂

Tuoksuetikasta/pyykkietikasta on hypetetty nyt eri medioissa lähes väsymykseen asti, mutta koska tämän suosikkituotteen voittokulku tuntuu jatkuvan ja jatkuvan on hyvä aika kerätä yhteen bloggaukseen kaikki tämän ihmeaineen käyttökohteet!

Tutummat käyttökohteet jokainen varmaan tietääkin, niitä ovat:

Käyttö huuhteluaineena:
Annostele 1-3 rkl pyykinpesukoneen huuteluainelokeroon. Käytä vain tekstiileille jotka sietävät huuteluainetta.
Raikastaa, pehmentää, kirkastaa värejä, vähentää nukkaantumista ja lemmikkien karvojen tarttumista. Samalla neuraloi pesuainejäämiä sekä tekstiileistä että pyykinpesukoneesta.

Treenivaatteiden yms raikastamiseen:
Urheiluvaatteiden ja muiden raikastusta vaativien tekstiilien liotukseen. 0,5-1dl/5-10litraa vettä, anna liota n. 30 min. ja pese sen jälkeen normaalisti pyykkikoneessa.

MAINOS: www.Butik-O.fi - Luonnonkosmetiikkaa & ekosiivoustuotteita.
Luonnonkosmetiikkaa ja ekosiivousaineita

Siivoukseen:
Laimenna vedellä suihkepulloon ja siivoa/pese kodin kovat pinnat.

Käyttö silitykseen:
Annostele suihkepulloon 10-50% Tuoksuetikkaa ja loput vettä, suihkuta silitettävälle tekstiilille.

Lisäksi tuoksuetikkaa voi käyttää seuraaviin asioihin:

Käyttö rasvatahrojen poistoon silittämällä:
Tarvitset paperipussin ja suihkepullon. Annostele suihkepulloon 50% Tuoksuetikkaa, 50% vettä, aseta paperipussi rasvatahran päälle ja suihkuta siihen suihkepullosta tuoksuetikkaa ja silitä, rasva tarttuu paperipussiin.

Huom! Muista noudattaa tekstiilin silitysohjetta!

Käyttö kuivausrummussa:
Annostele suihkepulloon 10-50% Tuoksuetikkaa ja loput vettä, suihkuta n. 2-10 suihkausta märkiin/kosteisiin tekstiileihin.

Tunkkaisten tekstiilien, kenkien, kassien jne raikastamiseen:
Annostele suihkepulloon 10% Tuoksuetikkaa ja loput vettä, suihkuta tunkkaiselle tekstiilille.

Väriä päästävien vaatteiden pesemiseen:
Lisäämällä 1 tl Tuoksuetikkaa per 10l vettä voi vähentää värien irtoamista tekstiilistä. Mikäli vaate edelleen päästää väriä, lisää Tuoksuetikkaa myös huuhteluveteen.

Onko sinulla vinkki tuoksuetikan käyttökohteesta joka on jäänyt minulta huomaamatta?

Ekologiset pyykinhuuhteluaineet löydät alta:

4 thoughts on “Pyykkietikka puhdistaa puhtaasti

 1. Heippa!
  Haluaisin kovasti kokeilla pyykkietikkaa mutta olen hajuherkkä en hajusteyliherkkä. Päätä alkaa särkemään ainakin ylangylang, Patschuli, rosmariini oregani. Laventelin hajua taas vaan ihhoan. Se haisee kamalalta kukkanakin. Vanilja, toffeet jne ei kuulu mielestäni pyykkiin. Mintut eteerisinä jotenkin tukkaisia hajuja. Sitruuna ei myöskään oikein houkuta. Samalla etikan haju saa minut yökkäämään. Mutta olen kuullut ettei vaatteet haise etikalle kuivuttuaan. Entä pyykin kuivatus? meillä teline olohuoneessa niin haiseeko etikka kämpässä kunnes pyykit kuivuneet? On todella vaikeaa kun oikein miestään ekopesuaineista ei saa testereitä ja nuo hajut eivät jotenkin oikein sovi minulle. Ne hajut joita siedän taas tuovat mieleen Kallion pössyttelijät. Onko minulla toivoa?

  1. Heippa Satu!

   Etikan haju tosiaan haihtuu, kun pyykki kuivuu. Meilläkin on pyykkiteline välillä eteisessä ja välillä makuuhuoneessa, mutta mielestäni etikan voi haistaa vain jos menee nuuhkimaan märkiä vaatteita 🙂

   Tykkäätkö metsän tuoksusta? Voisin ehdottaa sinulle esim. Saaren Taian Mänty-pyykkietikkaa 🙂
   https://www.butik-o.fi/collections/pyykkietikka/products/saaren-taika-pyykkietikka-manty-500ml

   Toivottavasti tästä on apua sinulle 🙂

   Yt. Ilona

Vastaa